• Voor installateurs en professionals
 • Snel persoonlijk contact met een specialist
 • Deskundig lichtadvies dankzij 40 jaar ervaring
 • Merkonafhankelijk en flexibel

Lichtplan

Met een lichtplan weet je precies waar in een ruimte welk type armatuur komt en waarom. Je ontvangt een 2D-plattegrond met een armaturenoverzicht en uitgebreide uitleg. Bij het advies houden we rekening met het soort gebouw, de functie van de ruimte en de sfeer (lichtkleur). Zo heb je een duidelijk beeld van de verlichting en weet je tot in detail wat je nodig hebt voor je project.

Voordelen van lichtplan

 • Een duidelijke 2D-plattegrond met alle verlichting
 • Armaturenoverzicht met heldere uitleg
 • Op basis van de wensen en eisen van je klant
 • In 6 stappen naar een praktisch lichtplan
 • Direct aan de slag met de uitvoering van het plan

Wat houdt een lichtplan in?

Een lichtplan is de complete invulling van de verlichting in een ruimte, op een verdieping of in een heel gebouw. Op een 2D-plattegrond zie je welke armatuur waar komt. In een apart document staat het armaturenoverzicht. Daarin vind je per armatuurcode een uitleg om welke armatuur het gaat, wat de kenmerken zijn en waarom deze op die locatie komt. Natuurlijk nemen we ook het budget en de wensen van je klant mee, zodat je een realistisch lichtplan krijgt.

Dit kan je verwachten

Wil je een lichtplan laten maken door onze specialisten? Dan gaan we eerst in gesprek over de eisen en wensen van jouw klant. We bespreken dan bijvoorbeeld wat je gaat verlichten, voorkeuren voor bepaalde merken en de planning. Vervolgens komen we in deze 5 stappen tot een lichtplan:

 1. Tekeningen en plattegronden bestuderen. Zo krijgen we een helder beeld van de ruimte, technische voorzieningen en aansluitpunten.
 2. De functie van de ruimtes bekijken. Waar is het ontspan- en kantoorgedeelte en waar kunnen we wel en geen verlichting monteren?
 3. Basisverlichting in de plattegrond plaatsen. Hierbij zorgen we voor een goede balans tussen direct en indirect licht.
 4. Sfeerverlichting en functionele verlichting toepassen. Dat doen we door lichtvlakken te creëren.
 5. Bijzondere objecten uitlichten. Als laatste zetten we de accentverlichting op de plattegrond, zoals een logo of ander object dat je klant wil verlichten.

Hieronder vind je de 3 belangrijkste aspecten waar we bij elke stap rekening mee houden. Zo ontstaat uiteindelijk een praktisch lichtplan waar je meteen mee aan de slag kunt.

Soort gebouw

Een fabriekshal vraagt om een ander soort verlichting dan een kantoorgebouw.

Functie van de ruimte

Binnen een gebouw heeft elke ruimte een andere functie: van klanten helpen tot pauze houden.

Sfeer

Verlichting zorgt voor een bepaalde sfeer. Die komt voort uit het soort gebouw en de functies.

Bekijk onze afgeronde projecten

Project verlichting bedrijfshal Utrecht

Bedrijfshal Utrecht

In samenwerking met Technica, Scherpenzeel hebben wij een nieuw lichtplan gemaakt voor een bedrijfshal in Utrecht. Er hingen ruim 250 (2 x TLD58W) armaturen, deze hebben plaats gemaakt voor maar de helft aantal High Bay armaturen. Niet alleen energiebesparend maar ook minder installatie werkzaamheden en kosten.

Project verlichting Padel Bergeijk

Padel Bergeijk

Padelverlichting.nl heeft in januari 2022 4 nieuwe padelbanen in Bergeijk mogen voorzien van armaturen.

Groenendijk Licht en Padelverlichting.nl zijn samen de uitdaging aan gegaan om een beter armatuur te ontwikkelen die voldoet aan de KNLTB eisen en richtlijnen voor het verlichten van de padelbanen.

Project verlichting Creutzberglaan

Kantoorruimte Creutzberglaan

In samenwerking met Matude is er een compleet technisch onderbouwd plan gemaakt voor akoestiek en verlichting volgens de wettelijke normeringen van beide werelden (verlichting en akoestiek). Akoestiek en verlichting samen in optimale balans

Project verlichting aannemingsbedrijf Kroes

Kantoor Kroes

Per juli 2022 heeft Kroes intrek genomen in hun nieuwbouwpand in Maasland. Ingericht als modern kantoor was de uitdaging de juiste balans te vinden in functionele en sfeer verlichting.

In samenwerking met Boekestijn Elektrotech, de Lier hebben wij voor dit project het lichtplan mogen ontwikkelen en de verlichting mogen leveren. Alle verlichting voldoet aan de huidige normen en zorgen voor een prettige werkomgeving voor de medewerkers van Kroes.

Project verlichting OOFU Utrecht

Oedeem- en Oncologie Fysiotherapie Utrecht

Onder de Bunnikside van het Galgenwaard stadion zit de Oedeem- en Oncologie Fysiotherapie (OOFU) gevestigd. In opdracht van Galgenwaard Onroerend Goed BV is er een lichtplan gemaakt voor de functionele verlichting voor deze gespecialiseerde fysiotherapie praktijk. Doordat er geen daglicht van buiten naar binnen kan komen was de uitdaging om voor een prettig en egaal lichtbeeld te zorgen.

Project verlichting gezondheidscentrum korte akkeren

Gezondheidscentrum Korte Akkeren Gouda

Het gezondheidscentrum werd in 2007 gehuisvest op een unieke locatie midden in de Goudse wijk Korte Akkeren in een voormalige kerk. Samen met Kwali-tech, Stolwijk hebben wij een lichtplan opgesteld om de verlichting te vervangen voor LED armaturen zonder de unieke uitstraling uit het oog te verliezen. De besparing werd inzichtelijk gemaakt in onze BespaarScan. Een besparing van meer dan 50% is gerealiseerd.

Ook een lichtberekening of lichtontwerp nodig?

Naast een lichtplan kan je bij ons ook terecht voor andere vormen van lichtadvies. Zo helpen we je graag met lichtberekeningen . Vaak vormen die de basis van een lichtplan, omdat ze laten zien of de verlichting aan de geldende wetten en regels voldoet, zoals arborichtlijnen. Het is ook een goed idee om een lichtontwerp te laten maken . Dan krijg je een 3D-visualisatie van het lichtplan, waardoor je in een oogopslag ziet wat het resultaat wordt. Bel of mail ons gerust als je meer wilt weten.

Lichtplan aanvragen? Neem contact op!

Heb je een lichtproject en wil je een praktisch verlichtingsplan waar je meteen mee verder kunt? Vul het formulier hiernaast in en we komen zo snel mogelijk bij je terug.

Vraag advies