• Voor installateurs en professionals
 • Snel persoonlijk contact met een specialist
 • Deskundig lichtadvies dankzij 40 jaar ervaring
 • Merkonafhankelijk en flexibel

Lichtberekeningen

Een goed lichtplan kan niet zonder lichtberekening. Met een lichtberekening toetsen we namelijk of je lichtplan aan de wettelijke normen en eisen voldoet. Op die manier krijg je een realistisch beeld van het lichtresultaat. Dat is de beste basis om je lichtproject tot een succesvol einde te brengen.

Voordelen van lichtberekeningen

 • Getoetst op alle geldende wetten en NEN-normen
 • Overzichtelijk document met alle uitkomsten
 • Heldere uitleg van onze specialisten
 • Realistisch beeld van het lichtresultaat
Lichtberekeningen

Wat is een lichtberekening?

In een lichtberekening bootsen we het verwachte lichtbeeld na. Daardoor kunnen we heel precies berekenen hoeveel verlichting je nodig hebt om aan de wettelijke eisen van je project te voldoen.

Voor alle functies van een ruimte en werkplekken bestaan namelijk NEN-normen of wettelijke regels. Zo moet een werkruimte genoeg licht hebben, want te weinig licht zorgt voor vermoeidheid en maakt werknemers minder productief. Het is daarom van groot belang voor de gebruikers van een gebouw dat de verlichting voldoet aan de regels.

Dit kan je verwachten

Heb je al een lichtplan? Dan toetsen we dit aan alle geldende lichtnormen en -eisen. Je ontvangt een document waarin we gedetailleerd aangeven welke eventuele aanpassingen nodig zijn. Maar in de ideale situatie vormen de lichtberekeningen de basis van het lichtplan. Met de uitkomsten zie je namelijk precies hoeveel armaturen per ruimte voor de juiste lichtopbrengst zorgen.

Daarbij kijken we naar:

 • De verdeling van de armaturen
 • De gelijkmatigheid van het licht
 • Luxwaarden in een ruimte
 • Luxwaarde op taakgebied

Tijdens de lichtberekening nemen we continu de 3 belangrijkste aspecten van verlichting mee, die we hieronder toelichten. Zo ontstaan betrouwbare berekeningen, waarmee je project aan alle vereisten voldoet.

Lichtberekening resultaat

Soort gebouw

Een fabriekshal heeft andere verlichtingsnormen dan een kantoorgebouw.

Functie van de ruimte

Binnen een gebouw heeft elke ruimte een andere functie: van klanten helpen tot pauze houden.

Sfeer

Verlichting zorgt voor een bepaalde sfeer. Die komt voort uit het soort gebouw en de functies.

Reeds afgeronde projecten

Projectverlichting Huis van de Stad Rijswijk

Huis van de Stad Rijswijk

Van stadhuis naar Huis van de Stad. In samenwerking met Techno Telematica hebben wij een lichtplan gemaakt en geleverd voor de verlichting van de kantoorverdiepingen bij Huis van de stad.

Autobedrijf van Oostrum Montfoort

In Montfoort zit autobedrijf van Oostrum gevestigd sinds 1980 die graag over wilden stappen naar LED. Na onze inventarisatie, BespaarScan en lichtberekeningen is er gekozen voor het innovatieve Norton Licht lijn systeem waarmee van Oostrum weer vooruit kan met energie zuinige LED verlichting.

Padel Primos Sports Beverwijk

Padelverlichting.nl heeft in juni 2023 7 nieuwe padelbanen voor Primos Sports in Beverwijk mogen voorzien van armaturen.

Lead Out Performance Gym

In stadion Galgenwaard stadion zit LEAD OUT Performance Gym gevestigd. In opdracht van Galgenwaard Onroerend Goed BV is voor de nieuwe performance gym een lichtplan gemaakt om de sporters een optimale beleving te kunnen geven tijdens het sporten.

Projectverlichting lichtplan voor verzuimspecialis Sazas

Kantoor Sazas

In opdracht van Nomax Project & partners hebben wij voor verzuimspecialist Sazas in Woerden het lichtplan mogen verzorgen voor het compleet gerenoveerde kantoor.

BespaarScan RVS Montfoort. Overstappen op LED

Roestvrijstaal Montfoort

In een jaar tijd heeft RVS Montfoort de traditionele verlichting op kantoor en in de bedrijfshallen vervangen voor duurzame LED verlichting van Norton.

Ook een lichtplan of lichtontwerp nodig?

Zoals hierboven al aangegeven, vormt een lichtberekening vaak de basis van het lichtplan. Wil je ook een lichtplan laten maken ? Dan helpen we je daar graag mee. Je ontvangt dan een 2D-plattegrond met een armaturenoverzicht en uitgebreide uitleg. Om het plan visueel te maken, kan je ook bij ons terecht voor een lichtontwerp . Dat bestaat uit een 3D-visualisatie waarop je in een oogopslag het volledige resultaat ziet. Bel of mail ons even als je meer informatie wilt.

Lichtadvies nodig? Neem contact op!

Wil je lichtadvies over een project? Onze specialisten staan voor je klaar. Vul het formulier hiernaast in en we komen zo snel mogelijk bij je terug.

Contactgegevens

Waardsedijk Oost 16 | 3417 XJ Montfoort
Lichtadvies voor jouw project

Vraag advies