• Voor installateurs en professionals
 • Snel persoonlijk contact met een specialist
 • Deskundig lichtadvies dankzij 40 jaar ervaring
 • Merkonafhankelijk en flexibel

Lichtberekeningen

Een goed lichtplan kan niet zonder lichtberekening. Met een lichtberekening toetsen we namelijk of je lichtplan aan de wettelijke normen en eisen voldoet. Op die manier krijg je een realistisch beeld van het lichtresultaat. Dat is de beste basis om je lichtproject tot een succesvol einde te brengen.

Voordelen van lichtberekeningen

 • Getoetst op alle geldende wetten en NEN-normen
 • Overzichtelijk document met alle uitkomsten
 • Heldere uitleg van onze specialisten
 • Realistisch beeld van het lichtresultaat
Lichtberekeningen

Wat is een lichtberekening?

In een lichtberekening bootsen we het verwachte lichtbeeld na. Daardoor kunnen we heel precies berekenen hoeveel verlichting je nodig hebt om aan de wettelijke eisen van je project te voldoen.

Voor alle functies van een ruimte en werkplekken bestaan namelijk NEN-normen of wettelijke regels. Zo moet een werkruimte genoeg licht hebben, want te weinig licht zorgt voor vermoeidheid en maakt werknemers minder productief. Het is daarom van groot belang voor de gebruikers van een gebouw dat de verlichting voldoet aan de regels.

Dit kan je verwachten

Heb je al een lichtplan? Dan toetsen we dit aan alle geldende lichtnormen en -eisen. Je ontvangt een document waarin we gedetailleerd aangeven welke eventuele aanpassingen nodig zijn. Maar in de ideale situatie vormen de lichtberekeningen de basis van het lichtplan. Met de uitkomsten zie je namelijk precies hoeveel armaturen per ruimte voor de juiste lichtopbrengst zorgen.

Daarbij kijken we naar:

 • De verdeling van de armaturen
 • De gelijkmatigheid van het licht
 • Luxwaarden in een ruimte
 • Luxwaarde op taakgebied

Tijdens de lichtberekening nemen we continu de 3 belangrijkste aspecten van verlichting mee, die we hieronder toelichten. Zo ontstaan betrouwbare berekeningen, waarmee je project aan alle vereisten voldoet.

Lichtberekening resultaat

Soort gebouw

Een fabriekshal heeft andere verlichtingsnormen dan een kantoorgebouw.

Functie van de ruimte

Binnen een gebouw heeft elke ruimte een andere functie: van klanten helpen tot pauze houden.

Sfeer

Verlichting zorgt voor een bepaalde sfeer. Die komt voort uit het soort gebouw en de functies.

Reeds afgeronde projecten

Project verlichting Lead out performance Gym

Lead Out Performance Gym

Onder de Bunnikside van het Galgenwaard stadion zit LEAD OUT Performance Gym gevestigd. In opdracht van Galgenwaard Onroerend Goed BV is er een lichtplan gemaakt en om de sporters een optimale beleving te kunnen geven tijdens het sporten.

Projectverlichting lichtplan voor verzuimspecialis Sazas

Kantoor Sazas

In opdracht van Nomax Project & partners hebben wij voor verzuimspecialist Sazas in Woerden het lichtplan mogen verzorgen voor het compleet gerenoveerde kantoor.

BespaarScan RVS Montfoort. Overstappen op LED

Roestvrijstaal Montfoort

In een jaar tijd heeft RVS Montfoort de traditionele verlichting op kantoor en in de bedrijfshallen vervangen voor duurzame LED verlichting van Norton.

Projectverlichting foto's Leger des Heils - Grote Kreek in Rotterdam

Leger des Heils – Rotterdam

In opdracht van het Leger des Heils is er in Rotterdam een drielaags gebouw met 50 zorgunits gebouwd. In samenwerking met installatiebedrijf Velegro heeft Groenendijk Licht invulling aan het lichplan mogen geven.

Projectverlichting voor Vizier accountants in Oudewater

Kantoor Vizier accountants

De verlichting bestaat uit een mix van mooie inbouwspots, hanglampen en luxe downlights. De LED armaturen hebben een hoog visueel comfort. Door het rustige lichtbeeld springt de keuken en het interieur er uit!

Projectverlichting Suikersilo kantoor

Suikersilo kantoor verdieping

In samenwerking met Techno Telematica en Colliers hebben wij een lichtplan gemaakt en de verlichting geleverd voor een kantoorverdieping in de Suikersilo.

Ook een lichtplan of lichtontwerp nodig?

Zoals hierboven al aangegeven, vormt een lichtberekening vaak de basis van het lichtplan. Wil je ook een lichtplan laten maken ? Dan helpen we je daar graag mee. Je ontvangt dan een 2D-plattegrond met een armaturenoverzicht en uitgebreide uitleg. Om het plan visueel te maken, kan je ook bij ons terecht voor een lichtontwerp . Dat bestaat uit een 3D-visualisatie waarop je in een oogopslag het volledige resultaat ziet. Bel of mail ons even als je meer informatie wilt.

Lichtadvies nodig? Neem contact op!

Wil je lichtadvies over een project? Onze specialisten staan voor je klaar. Vul het formulier hiernaast in en we komen zo snel mogelijk bij je terug.

Vraag advies