• Voor installateurs en professionals
 • Snel persoonlijk contact met een specialist
 • Deskundig lichtadvies dankzij 40 jaar ervaring
 • Merkonafhankelijk en flexibel

Lichtberekeningen

Een goed lichtplan kan niet zonder lichtberekening. Met een lichtberekening toetsen we namelijk of je lichtplan aan de wettelijke normen en eisen voldoet. Op die manier krijg je een realistisch beeld van het lichtresultaat. Dat is de beste basis om je lichtproject tot een succesvol einde te brengen.

Voordelen van lichtberekeningen

 • Getoetst op alle geldende wetten en NEN-normen
 • Overzichtelijk document met alle uitkomsten
 • Heldere uitleg van onze specialisten
 • Realistisch beeld van het lichtresultaat
 • Direct aan de slag met het lichtplan

Wat is een lichtberekening?

In een lichtberekening bootsen we het verwachte lichtbeeld na. Daardoor kunnen we heel precies berekenen hoeveel verlichting je nodig hebt om aan de wettelijke eisen van je project te voldoen.

Voor alle functies van een ruimte en werkplekken bestaan namelijk NEN-normen of wettelijke regels. Zo moet een werkruimte genoeg licht hebben, want te weinig licht zorgt voor vermoeidheid en maakt werknemers minder productief. Het is daarom van groot belang voor de gebruikers van een gebouw dat de verlichting voldoet aan de regels.

Dit kan je verwachten

Heb je al een lichtplan? Dan toetsen we dit aan alle geldende lichtnormen en -eisen. Je ontvangt een document waarin we gedetailleerd aangeven welke eventuele aanpassingen nodig zijn. Maar in de ideale situatie vormen de lichtberekeningen de basis van het lichtplan. Met de uitkomsten zie je namelijk precies hoeveel armaturen per ruimte voor de juiste lichtopbrengst zorgen.

Daarbij kijken we naar:

 • De verdeling van de armaturen
 • De lichtbundel
 • De lumenoutput
 • Luxwaarden in een ruimte

Tijdens de lichtberekening nemen we continu de 3 belangrijkste aspecten van verlichting mee, die we hieronder toelichten. Zo ontstaan betrouwbare berekeningen, waarmee je project aan alle vereisten voldoet.

Soort gebouw

Een fabriekshal heeft andere verlichtingsnormen dan een kantoorgebouw.

Functie van de ruimte

Binnen een gebouw heeft elke ruimte een andere functie: van klanten helpen tot pauze houden.

Sfeer

Verlichting zorgt voor een bepaalde sfeer. Die komt voort uit het soort gebouw en de functies.

Reeds afgeronde projecten

Projectverlichting Avant Groep

Kantoor Avant groep

Begin 2022 heeft de Avant groep  hun nieuwe kantoor in Oudewater betrokken waar wij de lichtberekeningen hebben mogen maken.

Kantoor Matude

In samenwerking met onze buren Matude hebben wij de Laudscher Linea panelen gecombineerd met de Kalis armaturen voor hun eigen kantoor.

Kantine Groenendijk Licht

In samenwerking met onze buren Matude hebben wij Woodline panelen gecombineerd met LED verlichtingen deze toegepast in onze kantine. 

Project verlichting bedrijfshal Utrecht

Bedrijfshal Utrecht

In samenwerking met Technica, Scherpenzeel hebben wij een nieuw lichtplan gemaakt voor een bedrijfshal in Utrecht. Er hingen ruim 250 (2 x TLD58W) armaturen, deze hebben plaats gemaakt voor maar de helft aantal High Bay armaturen. Niet alleen energiebesparend maar ook minder installatie werkzaamheden en kosten.

Project verlichting Padel Bergeijk

Padel Bergeijk

Padelverlichting.nl heeft in januari 2022 4 nieuwe padelbanen in Bergeijk mogen voorzien van armaturen.

Groenendijk Licht en Padelverlichting.nl zijn samen de uitdaging aan gegaan om een beter armatuur te ontwikkelen die voldoet aan de KNLTB eisen en richtlijnen voor het verlichten van de padelbanen.

Project verlichting Creutzberglaan

Kantoorruimte Creutzberglaan

In samenwerking met Matude is er een compleet technisch onderbouwd plan gemaakt voor akoestiek en verlichting volgens de wettelijke normeringen van beide werelden (verlichting en akoestiek). Akoestiek en verlichting samen in optimale balans

Ook een lichtplan of lichtontwerp nodig?

Zoals hierboven al aangegeven, vormt een lichtberekening vaak de basis van het lichtplan. Wil je ook een lichtplan laten maken ? Dan helpen we je daar graag mee. Je ontvangt dan een 2D-plattegrond met een armaturenoverzicht en uitgebreide uitleg. Om het plan visueel te maken, kan je ook bij ons terecht voor een lichtontwerp . Dat bestaat uit een 3D-visualisatie waarop je in een oogopslag het volledige resultaat ziet. Bel of mail ons even als je meer informatie wilt.

Lichtadvies nodig? Neem contact op!

Wil je lichtadvies over een project? Onze specialisten staan voor je klaar. Vul het formulier hiernaast in en we komen zo snel mogelijk bij je terug.

Vraag advies