• Voor installateurs en professionals
  • Snel persoonlijk contact met een specialist
  • Deskundig lichtadvies dankzij 40 jaar ervaring
  • Merkonafhankelijk en flexibel
2 januari 2023

Gewijzigde Energie-investeringsaftrek (EIA) 2023

Als je als ondernemer investeert in energiezuinige verlichting dan kon je in 2022 nog gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Per 1 januari 2023 is deze Energielijst 2023 herzien en één van de wijzigingen is:

  • Ledverlichting en besparingssystemen voor verlichting: deze staan niet meer op de lijst. Deze technieken zijn inmiddels gangbaar en de terugverdientijd is meestal veel minder dan 5 jaar. U krijgt hiervoor geen energie-investeringsaftrek meer.

Wijzigingen voor bedrijfsgebouwen:

  • Energieprijzen: door de verhoogde energieprijzen is de terugverdientijd van een aantal bedrijfsmiddelen veel korter. Daarom staan de volgende technieken niet meer op de lijst. U krijgt hiervoor geen energie-investeringsaftrek meer:
    • het direct gestookt stralingspaneel
    • de warmtewisselaar voor vrije koeling
    • adiabatische bevochtigingsapparatuur
    • het energiezuinige afzuigsysteem
  • Ledverlichting en besparingssystemen voor verlichting: deze staan niet meer op de lijst. Deze technieken zijn inmiddels gangbaar en de terugverdientijd is meestal veel minder dan 5 jaar. U krijgt hiervoor geen energie-investeringsaftrek meer.
  • Warmtepompen: codes 211102, 211103 en 211104 zijn uitgebreid met een nieuwe categorie voor lucht-waterwarmtepompen met een vermogen groter dan of gelijk aan 70 kW. U krijgt voor deze warmtepompen nu ook energie-investeringsaftrek.
  • Isolatie: de omschrijving van isolatie voor bestaande constructies (code 210403) is uitgebreid met een categorie voor isolatie van wanden. U krijgt hiervoor nu ook energie-investeringsaftrek. Daarnaast is het nu mogelijk om ook de kosten voor kierdichting en een ‘blowerdoortest’ (luchtdichtheidstest) bij isolatie van bestaande constructies en bij HR-glas  te melden.
  • HR-motoren: de eisen zijn aangescherpt door ontwikkelingen in de markt.
  • Warmtenetten: het kabinet heeft een nationale subsidieregeling aangekondigd die warmtenetten stimuleert. Daarom staat code 270202 voor warmte- en/of koudenetten niet meer op de Energielijst. U krijgt hiervoor geen energie-investeringsaftrek meer.

Wist je dat?

Met onze BespaarScan krijg je snel inzicht in het huidige energieverbruik van de verlichtingsinstallatie en de mogelijke besparing met duurzame ledverlichting.

Volledig EIA 2023

Voor meer informatie kan je hier EIA 2023 het complete rapport vinden.

Daarom kies je voor Groenendijk Licht

Met meer dan 40 jaar ervaring helpen we je met elk lichtvraagstuk, of je nu een groot project of kleine opdracht hebt. We zijn merkonafhankelijk, waardoor je lichtadvies krijgt op basis van wat het beste aansluit op jouw project. En als je ons belt, is er altijd een specialist die je vraag kan beantwoorden. Zo kan je snel weer verder en zorgen we samen dat je jouw lichtproject succesvol afrondt.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Ben jij opzoek naar de juiste verlichting voor jouw project?

Lichtadvies voor jouw project

Gerelateerde artikelen

29 maart 2024

Doelpunten scoren bij Groenendijk Licht!

Kom in de Oranje sfeer met onze EK actie!!! Scoor met elke €2.500,- orderomzet een doelpunt en kies uit mooie EK prijzen.

Lees artikel
Philips urban LED PLL
26 maart 2024

Nieuw: Philips LED Urban PL-L 360 graden

Maak kennis met de Philips (Signify) Urban LED PL-L met instelbare stralingshoek. We zijn verheugd om het nieuwste paradepaardje van Philips te onthullen – de Philips Corepro LED Urban PLL, ontworpen om de manier waarop de buitenverlichtingsarmaturen worden verlicht, te revolutioneren.

Lees artikel
SG_lighting_anti-corossie
13 maart 2024

Extra anti-corrosie garantie bij SG Lighting

Ben je op zoek naar kwalitatief goede buitenverlichting, dan ben je bij SG Lighting aan het juiste adres. Met het extra anti-corrosie beleid weet je zeker dat je werkt hoogwaardige verlichtingsarmaturen.

Lees artikel

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze kortingsacties, nieuwste producten en exclusieve aanbiedingen!